ANKARA HAMAMÖNÜ KONAKLARI, DİNİ YAPILAR,MÜZE-1
Her Hafta
Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müzesi, Beynamlı Hacı Mustafa Efendi Konağı, Kamil Paşa Konağı (Altındağ Beled. Kültür Merkezi), Karacabey Cami ve Türbesi, Hacettepe Cami, Mehmet Çelebi Cami, Sarı Kadı Cami, Tacettin Cami ve Türbesi, Muhsin Yazıcıoğlu Kabri, Mehmet Akif Ersoy Evi (Tacettin Dergâhı), Hacı Musa Cami, Poyracı/Buyracı Mescidi, Hacı İlyas Cami.
Turumuza saat 09:00 da buluşma noktasından hareketle yürüyerek devam ediyoruz. Bu turumuzda sizlere Ankara’nın tarihi kültürel mekânlarından Hamamönü semtinde bulunan eserleri göstereceğiz. Her köşe başında ayrı bir tarihi yapının bulunduğu bu yerde çay kahve molaları da vererek bölgenin gizemli tarihi ve olaylarını hep birlikte tanıyacağız.
‘’ Hacettepe sırtlarından başlayarak tarihi Karacabey Hamamı’nın önünden geçen Talât Paşa Bulvarı’na kadar uzanan bölge, hamamdan dolayı, belki de hamamın yapıldığı zamandan beri “Hamamönü” olarak anılmaktadır. Yirminci yüzyılın başlarında, hamamın önü, “Hamit Tarlası” denilen geniş bir düzlük idi, o devirde bayram eğlence ve alışveriş yerleri burada kurulurdu. Hem Hamamönü hem de Hacettepe bölgelerinin dini ve sivil yapıları restore edilerek Kaleiçi ve Koyunpazarı ’ndan sonra Ankara’nın tarihi gezi parkına dönüşmüştür. Bu tarihi bölgenin gün batısını tutan Hacettepesi’nin adının kökeni konusunda iki rivayet vardır. Birincisi ; O zamanların Ankaralısı eğer bir ihtiyacı (hacet) var ise hacetinin görülmesi için bunu ya suya salar ya da tepeye verirmiş. Eğer suya salacak ise Çubuk Çayı’na gider, bir kâğıda yazdığı duasını suya bırakır; yok tepeye verecek ise Hacet Tepe’ye gider, duasını rüzgâra okurmuş. O tepenin adı o günden beri Hacet Tepesi’dir. İkinci söylence ise; Osmanlı zamanında, deve kervanlarının beklediği ve yeni bir yolculuğa hazırlandığı Deve Konağı denilen alan, Hacettepe’sine hiç de uzak olmayan bugünkü Yüksek İhtisas Hastanesi’nin yeridir. Burada dizilen Hac Kervanı’na katılan hacı adayları, bu tepede yakınları tarafından uğurlandığından buraya “Hacı Tepesi” adı verilmiştir ve zamanla Hacettepe’ye dönüşmüştür.’’
GEZİ ÜCRETİ:
Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68
ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:
*Rehberlik hizmeti
*Gömütur refakati
ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:
*Ulaşım hizmetleri
* Öğle yemeği
* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler
* Kişisel harcamalar
***ÖNEMLİ:
*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.
*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, tarihi, doğayı seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.