ATATÜRK’ün AYAK İZİNDE ANKARA SOKAKLARI -1 (ilk Gelişi)

Beynam Muhtar Veli Çavuş Atatürk Evi, Dikmen Keklikpınarı Atatürk Parkı, Dikmen Caddesi (Kızılyokuş), Atatürk’ü Karşılama Anıtı, Kızılay ( Oğuz kırı),  Hamamönü Erzurum Kahvesi, Eski Ziraat Mektebi( Kalaba Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü), Gar Direksiyon Binası ( Milli Mücadelede Atatürk Konutu Müzesi), Çankaya Bağ Evi (Atatürk Köşkü Müzesi), Çankaya Pembe Köşk.

Turumuza saat 09.00 da buluşma noktasından araçla hareket ederek başlıyoruz. Bu turumuzda sizlere 26 Aralık 1919 tarihinde Milli Mücadele esnasında Atatürk’ün Ankara’ya ilk geliş noktası olan  Beynam köyünden başlıyoruz. Atatürk’ün 27 Aralık 1919 ‘da Ankara şehiriçine giriş tepesi olan Keklikpınarı Dikmen tepesinden itibaren uğradığı ve konakladığı yerler, Milli Mücadele yılları tarihi kültürel mekânlarında bulunan eserleri göstereceğiz. Şehrin her köşesinde ayrı bir tarihi yapının bulunduğu bu yerlerde çay kahve molaları da vererek Milli Mücadele Ankara tarihi ve olaylarını hep birlikte tanıyacağız.

‘’ 11 Eylül 1919 günü sona eren Sivas Kongresi ardından 18 Aralık günü Mustafa Kemal ve arkadaşları Sivas’tan Ankara’ya doğru iki otomobil ile yola çıkarlar. Birinci arabada Mustafa Kemal’in yanında Özel Kalem Müdürü Mazhar Müfit (Kansu), Hüseyin Rauf (Orbay) ve Hakkı Behiç (Bayiç), ikinci arabada ise Heyeti Temsiliye Katibi Hüsrev (Gerede), Osmanlı’nın eski Washington elçisi Ahmet Alfred Rüstem (Polonyalı Bilinski ailesinden), Kocaeli mebusu İbrahim Süreyya (Yiğit) ve Dr. Refik (Saydam) bulunmaktadır. Ankara’ya yaklaşıldığında, arabaların bastıran kara saplanması ve vaktin geç olması üzerine 26 Aralık gecesini Beynam’da Muhtar Veli Çavuş’un, bugün müze olan evinde geçirir ve 27 Aralık 1919 günü Ankara’ya hareket ederler. Mustafa Kemal Paşa, kendilerini karşılamak için Gölbaşı’na gelmiş olan Ali Fuat Paşa ve Vali Yahya Galip Beyi kendi arabasına alır. Öğleden sonra saat üçü on geçe civarında, Dikmen sırtlarından Kızılyokuş’a (bugünkü Kara Harp Okulu’nun önünden Dikmen’e çıkan cadde) doğru inerlerken bugünkü Genel Kurmay Başkanlığı’nın önündeki Karşılama Anıtı’nın bulunduğu yerde, atlı ve yaya seğmenlerin yanında müthiş bir kalabalık halinde katılan Ankara’lının oluşturduğu “Kızılca Gün” alayı tarafından karşılanır. Mustafa Kemal burada Oğuz töresine göre karşılandığından o tarihlerde Kızılay ve çevresine Ankara halkı “Oğuz Kırı” demeye başlamıştır.’’

GEZİ ÜCRETİ:

Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68

ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:

*Ulaşım Hizmetleri

*Rehberlik hizmeti

*Gömütur Refakati

ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:

* Öğle yemeği

* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler

* Kişisel harcamalar

***ÖNEMLİ:

*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.

*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, Tarihi, doğayı seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir:

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir