Ankara’nın Anıtsal Dini Yapıları Turu
Her Hafta
KOCATEPE CAMİİ, HACI BAYRAM VELİ CAMİİ, MELİKE HATUN CAMİİ
Turumuza saat 10.00 da buluşma noktasından yürüyerek başlıyoruz. Bu turumuzda sizlere Ankara’nın anıtsal dini yapıları olarak ifade ettiğimiz ululuğu, sağlamlığı, mimari görüntüsüyle gözü gönlü dolduran camileri tanıtmak istiyoruz. Ankara tarihi geçmişiyle çok sayıda dini mabedi bünyesinde barındırmaktadır. Bu dini yapıları farklı turlarımıza dahil ederek sizlere göstermeye devam ediyoruz.
KOCATEPE CAMİİ; 16’ıncı yüzyıl estetiği ile 1967 -1987 yılları arasında tamamlanan Kocatepe Camii, emsali olan camilerle ortak özellikleri taşır. Dört minaresi ile Selimiye Cami’sini, merkezi kubbe ve yarım kubbeleri ile de Sultan Ahmet Cami’sini andırır. 64×67 metre ölçüsündeki asıl cami (harem) kısmı, 48,5 metre yüksekliğinde ve 25,5 metre çapında bir ana kubbe ile örtülüdür. Asıl cami kısmına, kündekari (ahşap geçme) tarzında yapılmış bir ana kapı ve dört yan kapıdan girilir. 88 metre yükseklikteki üçer şerefeli dört minareye hem merdiven hem asansörle çıkılır. Mihrap, 10 metre yüksekliğindedir ve beyaz mermerden imal edilmiştir. İç süslemede klasik Osmanlı mimarisi örnek alınmış; malzeme olarak çini, mermer, sarı maden, altın varak ve özel boyalar kullanılmıştır. Caminin iç süslemeleri arasında ayrı bir yeri olan vitraylar, özel camdan imal edilmiş olup, klasik Osmanlı tarzı ile modern tarz arasında bir geçiş teşkil ederler. İç aydınlatma için bir adet ana avize( 9,5 ton ve 5,5 metre genişlikte), 32 adet uydu avize, 4 adet köşe avize kullanılmıştır. Isıtma sistemi, tabandan ısıtma tarzında ve projesi Hüsrev Tayla ve Fatih Uluengin’e ait olan caminin klasik Osmanlı mimarisini yansıtmasına karşın, konferans salonu, otopark, süpermarket, idari büro gibi yan bölümler çağdaş mimariye göre yapılmış, ancak caminin klasik üslubuna uydurulmuştur.
HACI BAYRAM VELİ CAMİ; 1427–1428 tarihleri arasında yapılmıştır. Şu anki görüntüsünde tavan, mihrap-minber işçiliği süslemesi, müezzin mahfili altındaki çinileri ve tavan yapımı ile tamamen 17. Yüzyıl Ankara camileri karakterini göstermektedir. Camii dikdörtgen planlı tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır. Kare taş kaideli, silindirik tuğla gövdeli ve iki şerefeli minare türbenin güneydoğu duvarında yükselir. Son cemaat yerinin güneye bakan çıkıntı duvarında yeşil sırlı tuğlaya benzer yağlıboya ile sülüs yazı ile “Kelime-i Tevhid“ yazılıdır. Harem tek sahınlıdır ve kasetleme işçiliği ile yapılmıştır. Ahşap tavanlıdır. Kuzeyde ahşap kadınlar mahfili yer alır. Tavan, kenarlarda çeşitli çiçek desenleriyle süslü bir pervaz ile çevrilidir. Haremde duvarlar pencere üstlerine kadar, yenilenmiş olan çinilerle kaplıdır. Müezzin mahfilinin altında eski çiniler mevcuttur. Bunlar 18’inci yüzyıla ait Kütahya çinileridir. Kalıplama tekniği ile yapılmış olan mukarnas nişli mihrap sonradan boyanmıştır. En dışta mukarnas frizi ile kuşatılmıştır. Tepesi mazgal gibi palmet yaprakları ile taşlanmıştır. İkinci bordürde neshi yazı ile “Kelime-i Tevhid“ tekrarlanır. Üçüncü bordür yıldızlar meydana getiren çokgenlerle doldurulmuştur. Dördüncü bordür yine “Kelime-i Tevhid” in tekrarlandığı neshi yazı ile süslenmiştir. Taklit kündekari tekniği ile yapılmış ahşap üzerine boyalı minber kaliteli bir işçilik sergiler. Camide ahşap üzerine boyalı bütün nakışlar Nakkaş Mustafa tarafından yapılmıştır. Camii Haci Bayram-ı Veli’nin torunlarından Mehmet Baba tarafından 1714 tarihinde tamir ettirilmiştir.
MELİKE HATUN CAMİ; Melike Hatun, halk arasında ‘Sultan Hatun’ olarak bilinir. Anadolu Selçuklu Devleti, Sultan 3.Keykubat’ın kızı olduğu rivayet edilir. Melike Hatun 14. yüzyılda yaşamıştır. Kendisi de aslen Ankaralı olan Melike Hatun’un kabri taşçılar sokakta bulunmaktadır. Varlıklı bir aileden gelen ve bir tasavvuf ehli olan Melike Hatun, Ankara’da birçok eser yaptırmıştır. Camii 2017 tarihinde klasik Osmanlı mimarisinde yedi bin kişi kapasiteli olarak inşa edilmiştir.72 metre yükseklikte 4 Minareli 3 şerefeli yapısıyla ve 47 metre yükseklik ,27 metre genişlikte kubbesiyle dikkat çekmektedir. Camide kündekari çivisiz tekniği ile ahşap kapı ve farklı oymalara yer verilmiştir. Giriş kapıların üzerinde ise altın varak, fildişi ve sedef oyma gibi işlemeler yer alır. Caminin tam ortasında ufak bir süs havuzu vardır. Selçuklu ve bilhassa da Osmanlı cami mimarisinin önemli süslerinden biri olan havuzlar Melike Hatun camiinde de tercih edilmiştir. Mimar Muharrem Hilmi Şenalp’in eserlerinden biri olan Melike Hatun Camii, iç mekân süslemeleri İznik çini işiyle kaplıdır. Caminin yapımında Hattat Hüseyin Kutlu’nun çizgileri görülmektedir.16 Adet mermer kitabesiyle caminin tezyinat işini ise tezhip sanatçısı Semih İrteş yapmıştır.
GEZİ ÜCRETİ:
Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68
ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:
*Rehberlik hizmeti
*Gömütur Refakati
ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:
*Ulaşım Hizmetleri
* Öğle yemeği
* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler
* Kişisel harcamalar
***ÖNEMLİ:
*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.
*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, Tarihi, doğayı seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.