Ankara Frigya Kültürü izleri, Tümülüs, Tapınak ve Müze Turu
Turumuza saat 09.00 da buluşma noktasından aracımızla hareket ederek başlıyoruz. Bu turumuzda sizlere Ankara’daki şehir içinde Frigya kültürünü göreceğimiz müze, Tümülüs (yığma toprak) mezar ve tapınak alanını tanıtmaya çalışacağız. Frigya uygarlığının başkenti Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Gordion (Yassıhöyük Köyü) yerleşim alanıdır. Bugünkü Ankara’nın şehir içinde Frigya kültürüne ait 20 Tümülüs Mezar alanı bulunmaktadır. Birçoğumuzun her gün yanından geçtiğimiz bu Tümülüsler hakkında pek bilgimiz yoktur.
Frig Dönemi, Ankara kent tarihi içerisinde ve yakın çevresindeki pek çok buluntu, bu yörede insanların paleolitik dönemden beri yaşadığını göstermektedir. Etimesgut, Ergazi, Etiyokuşu, Maltepe, Anıttepe, Ahlatlıbel, Koçumbeli, Beytepe, Ludumlu Köyü, Keçiören, Elmadağ etekleri, Üreğil, İmrehor, Gölbaşı, Mogan Gölü kıyıları, Dikmen sırtları, Hüseyingazi Tepesi etekleri, Taşpınar, Yalıncak, Atatürk Orman Çiftliği Sincan arasındaki alanlar ve son dönemde Çayyolu sondurak ile Eryaman 4.Etap gibi pek çok yerde bu döneme ait buluntular ele geçmiştir.
ODTÜ Arkeoloji Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kazısı olan ve Atatürk tarafından bizzat başlatılan Ahlatlıbel arkeolojik alanı günümüz ODTÜ yerleşkesi içinde kalmaktadır. Yalıncak kazıları ve Koçumbel kazılarında ele geçen arkeolojik eserler, Ankara Frig Tümülüs kazılarından çıkan eserler bu müzede sergilenmektedir. M.Ö. 2500-2300 erken tunç çayı yıllarına tarihlenen Koçumbeli’nden gelen eserler daha çok günlük çanak-çömlek örnekleri, taş ve kemik aletler, idoller, hayvan figürleri, ağırşaklar ve damga mühürlerden oluşmaktadır. Erken Tunç Çağı dönemi Ankara ve civarında bulunan Ahlatlıbel, Karaoğlan, Eti Yokuşu, Karayavşan, Çömlektepe, Çayyolu höyük gibi benzer nitelikteki yerleşimler buluntu açısından en zengin örnekleri oluşturmaktadır. Yalıncak’ta ele geçen eserler ise, burada M.Ö. 7. yüzyıldan günümüze kadar kesintisiz bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Yerleşmedeki zaman dizini en iyi şeklide çanak-çömlek örnekleri ve sikkelerden izlenebilmektedir. ODTÜ arazisi ile Atatürk Orman Çiftliği ve Bahçelievler arasında kalan Frig nekropolünde yapılan kazılardan ele geçen eserler ise müzenin birinci katında sergilenmektedir. Frig nekropolünde saptanabilen yirmi tümülüsten ODTÜ yerleşkesine yakın olan üçünün yeni bilimsel kazı teknikleri ile açılması Frig kültürüne ait ilginç bulguları ortaya koymuştur. Ayrıca Beştepeler Gençlerbirliği Tümülüsü ölü yakma alanında 1986-1988 yıllarında yapılan kurtarma kazılarından çıkarılan çok sayıda ve çeşitli formlarda ölü yakma kapları ile yanmış tören arabası parçaları da bu tarihten sonra müzede Ankara Frig Eserleri katında diğer üç tümülüs eserleriyle beraber sergilenmeye başlanmıştır.
Şehir içinde kazı yapılan Tümülüslerin isimleri;
-Beştepeler I Tümülüsü ( Eski Şenyuva I tümülüsü)
-Beştepeler II Tümülüsü ( Eski Şenyuva II tümülüsü)
-Beştepeler Büyük Tümülüsü
-Gazi Orman Fidanlığı Frig Tümülüsü
-Gençlerbirliği Kremayon Alanı Tümülüsü
-Yumurtatepe Tümülüsü
-Beştepe Tümülüsü
-Rasattepe I Tümülüsü
-Rasattepe II Tümülüsü
GEZİ ÜCRETİ:
Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68
ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:
*Ulaşım hizmetleri
*Rehberlik hizmeti
*Gömütur Refakati
ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:
* Öğle yemeği
* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler
* Kişisel harcamalar
***ÖNEMLİ:
*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.
*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, bilimi, tarihi, doğayı, sanatı seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.
ODTÜ Arkeoloji Müzesi ODTÜ Arkeoloji Müzesi ODTÜ Arkeoloji Müzesi ODTÜ Arkeoloji Müzesi Yumurtatepe Tümülüsü Yumurtatepe Tümülüsü