Ankara Devlet Mezarlığı Müzesi, Cebeci Askeri Şehitliği,AOÇ Atatürk Evi,AOÇ Müzesi,Atatürk Kolibası Turu

Turumuza saat 09.00 da buluşma noktasından aracımızla hareket ederek başlıyoruz. Bu turumuzda sizlere Ankara’daki Devlet Mezarlığı ve Cebeci Askeri Şehitliği alanlarını tanıtmaya çalışacağız. Ankara’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken Devlet Mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları ile Cumhuriyetimizin kuruluşuna hayat veren Ulu Önder Atatürk’ün yakın silah arkadaşları olan İstiklal Harbi komutanları, TBMM başkanları ve Başbakanların defnedilmesi için hazırlanmış alan olduğundan turumuza buradan başlıyoruz.

    Devlet Mezarlığı Müze binası, giriş ve alt kat olmak üzere iki bölümden oluşur. Devlet Mezarlığı Müzesi’nde defnedilen Cumhurbaşkanlarına ve İstiklal Savaşı komutanlarına ait eşya, resim ve belgeler sergilenmektedir. Ayrıca ziyaretçilere müze alt katında yer alan yansıtım cihazları ile Devlet Mezarlığını tanıtıcı film, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli filmler gösterilmektedir. Ulu Önder Atatürk’ün emri ile 1931 yılında yaptırılmış olan Karadeniz Havuzu, Devlet Mezarlığı inşaatı kapsamında yenilenmiş, Atatürk’ün çınar ağacıda korumaya alınmıştır. Havuz çevresinde düzenlenen dinlenme alanına gelen ziyaretçilere hizmet verilmektedir. Bununla birlikte 19 Mayıs 1919 tarihinden başlayarak Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan tarih; heykel ve simgelerle canlandırılmış ve “Cumhuriyet Tarihi Yolu” da ziyarete açılmıştır. Anıt mezarlık kısmında Cumhurbaşkanlarımız Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Sabit Korutürk, Ahmet Kenan Evren. Başbakan Bülent Ecevit. TBMM başkanları  İsmet Sezgin, M.Kemal Güven,Sabit Osman Avcı..Komutanlarımızdan Mustafa Fevzi Çakmak, Cevat Çobanlı, Yakup Şevki Sübaşı, Fahrettin Altay, Kazım Özalp, İzzettin Çalışlar, Kazım Orbay, Abdurrahman Nazif  Gürman, Salih Omurtak, Mustafa Muğlalı, Cemil Cahit Toydemir, Sabit Noyan, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy,Kazım İnanç, Halit Karsıalan, İbrahim Refet Bele, Mehmet Nuri Conker, Reşat Çiyittepe, gibi çok sayıda önemli kişilerin anıt mezarları bulunmaktadır.

Cebeci Askerî Mezarlığı veya resmî adıyla Cebeci Askerî Şehitliği, toplamda 30 dönüm arazi üzerine 1936 yılında kurulan mezarlıkta, Türk Hava Kurumu, Devlet Hava Yolları ve Türkkuşu’nda görev yapanlardan vefat edenler, İstiklal Savaşı gazileri, Terörle Mücadele ve İç Güvenlik Harekâtları’nda vefat edenler ve görev başında hayatını kaybedenlerin mezarları yer almaktadır. Aralarında Kâzım Karabekir (makam mezarı), Sabiha Gökçen ve Yaşar Doğu, Eşref Turgut Bitlis ‘nin de bulunduğu 875’ten fazla kişi bulunmaktadır.

AOÇ Atatürk Evi, Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü etkinlikleri içerisinde, Türk Ulusu’nun Ata’sına sevgi ve saygısının kanıtı olarak Selanik’teki Atatürk Evi’nin aynı plan ve ölçüler içerisinde bir örneği, Ankara Ticaret Odası’nın girişimi ile Çarmıklı kardeşler tarafından Atatürk Orman Çiftliği sınırları içerisinde yaptırılarak 1981 yılı 10 Kasım günü törenle ziyarete açılmıştır. Taş merdivenli kapıdan binaya girdiğinizde, taşlık kiler ve hizmetçi odasını, ikinci katta, sofa, mutfak, oturma odası ve misafir odasını göreceksiniz. Üçüncü katta ise sofa, Atatürk Odası ve Müze Odası’na girip, Atatürk’ün kişisel eşyalarıyla tanışabilirsiniz.

Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu, Yıl 1925… Atatürk Orman Çiftliği’nin kurulma yılları… Ve bir ahır… O yıllarda çok gerekli ama sonra? İşte o ahır; 1943 yılında, şarap ve depolama tesisine dönüştürülüyor, 6 Mayıs 2010 tarihinde ise gerekli tadilatlar yapılarak, Müze ve Sergi Salonu olarak tasarlandı. 24 Kasım 2010 tarihinde Özel Müze statüsüne giren, bu Müze, çok özel ve çok önemli eserleri bünyesinde barındırıyor. Sergilenen parçalar arasında, Çiftlik’te kullanılan ilk dondurma yapım makinası, şişeleme makinaları, eski fıçılar, eski tarım aletleri, eski veteriner aletleri ve çeşitli ekipmanlar bulunuyor.

Söğütözü Atatürk Kolibası-Kulübesi, Atatürk’ ün söğütözü mevkiinde orman kampı içerisinde,tek katlı tek odalı plan oturumu 3.70 x 3.70 m ölçülerinde Atatürk dinlenme evi veya diğer bilinen adıyla Atatürk kolibası (kulübe) bulunmaktadır. 29 Ekim 2000 yılında müze ev olarak ziyarete açılan kulübe aynı yıl tescillenmiştir. “Atatürk 1926 yılında orman çiftliğini kurma çalışmaları içinde, bir gün at ile gezintiye çıkıyor, bu yeri beğenerek zaman zaman gelip dinlenmek üzere , kendisi için bir kulübe yaptırılmasını istiyor. ”benim de burada bir kulübem olsa bazı geceler buraya gelip dinlensem” diyor. Sadelik içinde gürültüden uzakta sakin bir ortamda kendini düşünceleri ile baş başa bırakmak istiyor.

GEZİ ÜCRETİ:

Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68

ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:

*Ulaşım hizmetleri

*Rehberlik hizmeti

*Gömütur Refakati

ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:

* Öğle yemeği

* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler

* Kişisel harcamalar

***ÖNEMLİ:

*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.

*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, bilimi, tarihi, doğayı, sanatı seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir:

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir