Cemal Süreyya’nın şiirindeki gibi; Bende tarçın, sende ıhlamur kokusu / Yürüyoruz başkentin sokaklarında…

TARİHİ ANKARA TİYATRO BİNALARI ve OPERA BİNASI TURU;

Küçük Tiyatro, Oda Tiyatrosu, Opera ve Bale Binası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası, Devlet Resim ve Heykel Müzesi (Eski Ankara Halkevi)

Her Hafta

Ankara şehiriçi turu için sabah saat 10.00 ’da Ulus’da Devlet tiyatroları yönetim binası olarakta kullanılan eski evkaf apartmanı önünde buluşuyoruz. Rehberimiz bizi gideceğimiz bölge hakkında bilgilendiriyor. Bina içerisinde Ahmet Refik Sevengil Kütüphanesi, gerçekten tam bir tiyatro müzesi gibidir.  ‘’ Ateş gibi yanmıştı avuçlarımda elin / Göğsüme yaslanmıştı benim güzel sevgilim.’’sözleri ile bilinen Öykü ve roman türlerinde eser veren, tiyatro tarihine ilişkin yapıtlarıyla ünlenen Ahmet Refik Sevengil, Türk tiyatro tarihi, Osmanlı sarayındaki müzikli ve müziksiz gösteriler, İstanbul’daki ilk opera gösterileri gibi değişik konuları ilk dönemlerinden başlayarak titizlikle incelemiştir. Kütüphane kısmında vitrinlerde kostüm maketleri, Tiyatro ışık kontrol masası, Muhsin Ertuğrul ve Cüneyt Gökçer’e ait çalışma masası, Küçük tiyatro sahnesinin tavan kısmı mücevher kutusu gibi dekore edilmiştir. Küçük tiyatro turumuzdan sonra Devlet Opera ve Balesi binasına geçiyoruz. Mimar Şevki Balmumcu’nun sergi sarayı tasarımıyla 1933 ile 1934 yılları arasında inşa edilen yapı, özgün hâliyle De Stijl yani Neo-plastisizm stilinde inşa edilmiştir. 1948’te Alman mimar Paul Bonatz’ın tasarım ile ikinci ulusal mimarlık akımına uygun hale getirilmiş ve bir opera binasına dönüştürülmüştür. Eski Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası; 1958’de sergi evi olarak inşa edilmiştir. 1961’de orkestraya tahsis edilerek 1962’de mimar Ertuğrul Özakdemir ve Feridun Helvacıoğlu tarafından konser salonuna dönüştürülmüştür. Yeni Senfoni Orkestrası binasında gördükten sonra Devlet resim heykel müzesine geçiyoruz. Müze, I. Ulusal mimarlık döneminde mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1927 tasarlanmış ve 1930 da inşası bitmiştir. Yapı Ankara kültürel yaşamına hareket getirmiştir. Önemli toplantılar, törenler, konserler, tiyatro opera bale temsilleri bu yapının görkemli salonunda gerçekleştirilmiştir. Atatürk sık sık söz konusu etkinlikleri cumhurbaşkanlığı locasından izlemiştir. Turumuz saat 18:30 da sona eriyor.

GEZİ ÜCRETİ:

Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68

ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:

*Rehberlik hizmeti

*Gömütur refakati

ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:

*Ulaşım hizmetleri

* Öğle yemeği

* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler

* Kişisel harcamalar

***ÖNEMLİ:

*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.

*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, doğayı, tarihi seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir:

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir