Ankara İletişim, Haberleşme, Posta ve Yayıncılık Müzeleri Turu

Turumuza saat 09.00 da buluşma noktasından aracımızla hareket ederek başlıyoruz. Bu turumuzda sizlere Ankara’daki iletişim, haberleşme, posta ve yayıncılık konusunda en güzel bilgileri alabileceğimiz müzeleri göstermek istiyoruz.

Rehberimiz gideceğimiz müzeler hakkında bizleri bilgilendiriyor. İlk radyo yayınları, ilk postacılar, ilk haberciler, ilk iletişim cihazları, ilk pullar ve daha ilginç şeyleri bulabileceğimiz turumuza başlıyoruz.

TRT YAYINCILIK TARİHİ MÜZESİ; 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği bir müze olarak TRT Radyo Müzesi adıyla açılmış; 1994 yılında Ankara ve İstanbul’daki radyo-televizyon stüdyolarından getirilen kullanım dışı malzemelerin yenilenmesiyle TRT Müzesi adıyla Or-An semtinde yeniden açılmıştır. Kültür Bakanlığı’nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi sadece tarihi eserlerin sergilendiği bir müze değil, aynı zamanda yayıncılığın aşamalarının ve kurallarının uygulamalı bir şekilde görülüp öğrenilebileceği bir eğitim merkezidir. Radyo ve televizyon yayınlarının kamera arkasının görülüp, uygulama olanağı veren stüdyoları içinde bulunduran müzede; radyo, radyo-drama, televizyon stüdyoları ve sanal stüdyo bulunmaktadır. Müzede ayrıca Atatürk’ün onuncu yıl nutku’nu okuduğu törende kullanılan mikrofon ve orijinal ses kaydı, resim kayıt sistemleri, kameralar, montaj cihazları, siyah-beyaz ve renkli televizyonlar, efekt cihazları, eski radyolar, plaklar, ölçü bakım cihazları, taş plaklar, mikrofonlar, ses kayıt cihazları bulunmaktadır.

PTT HABERLEŞME ve PUL MÜZESİ; Ankara’nın popüler semtlerinden biri olan Ulus’ta bulunan müze binasının projesi Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister tarafından neo-klasik tarzda çizilmiş, yapımı ise 1934 yılında tamamlanmıştır. 5 katlı olan ve 6500 metrekarelik kullanım alanı sunan binayı ilk yıllarda Emlak ve Eytam Bankası kullanmış fakat sonraki yıllarda bina uzun bir süre boyunca boş kalmıştır. Nihayetinde PTT tarafından alınan bina, restore edildikten sonra 2013 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Müze koleksiyonunda; 4400 parça orijinal pul ve dünyanın çeşitli ülkelerinden derlenmiş 1500 parça, toplamda yaklaşık 6000 kadar pul bulunmaktadır. Müze içerisinde çocuk kulübü ve çocuk temalı pulların sergilendiği bir salon, posta teşkilatında giyilmiş kıyafetlerin sergilendiği bölüm, PTT tarihinin anlatıldığı odalar, 3D sinema, kafeterya ve hediyelik eşya dükkânı, kronolojik sıraya göre dizilmiş olan pullar, Osmanlı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemlerine ait pul koleksiyonları, Dünya Posta Birliği’ne üye 189 ülkeye ait pullar sergilenmektedir.

TÜRK TELEKOM TELEKOMÜNİKASYON MÜZESİ; Eğitim, bilim ve teknoloji müzesi olarak iletişim alanında aktif, eğitici anlayışıyla hazırlanmış ilk ve tek uygulamalı müze olarak nitelendirilmektedir. Hızla gelişen iletişim teknolojisinin tarihi boyutuna dokunarak, kullanarak ve uygulama yapılarak görülebilen Telekomünikasyon Müzesi, sergilenen 402 parça eser ile ziyaretçilere adeta zamanda yolculuk yaptırmaktadır. Müzede eski dönemlere ait evraklar, Atatürk’ün telgraf müdürlüğü’ne armağan ettiği duvar saati, teleks cihazları, telefon jetonları, telefon makineleri, ankesörlü telefonlar, ölçü aletleri, kablolar ve tanınmış kişilere ait abonman sözleşmeleri, Osmanlı PTT nazırlığı ile Erkanı harbiye reisliğinin imzaladığı hususi hat sözleşmeleri, Dersaadet telefon şirketi’nin düzenlediği sözleşmeler, Fevzi Çakmak, Adnan Menderes, Şükrü Saraçoğlu, Alparslan Türkeş, Cahit Külebi, Rıfat Ilgaz, Zeki Müren gibi ünlü siyaset, devlet adamı ve sanatçıların telefon abonman sözleşmeleri ile kuruma gönderdikleri dilekçeler, Dersaadet telefon anonim şirket-i osmaniyesi telefon rehberi, 1940’lı 50’li yılların çeşitli illere ait telefon rehberleri, sahra telefonları yer almaktadır.

GEZİ ÜCRETİ:

Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68

ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:

*Ulaşım hizmetleri

*Rehberlik hizmeti

*Gömütur Refakati

ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:

* Öğle yemeği

* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler

* Kişisel harcamalar

***ÖNEMLİ:

*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.

*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, bilimi, tarihi, doğayı, sanatı seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir:

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir