Ankara Eski Bağ Evleri Turu

Turumuza saat 09.00 da buluşma noktasından aracımızla hareket ederek başlıyoruz. Bu turumuzda sizlere Ankara’daki eski bağ evlerini ve sosyo kültürel yapıdaki etkisini, gelenekler hakkında detaylı bilgi vererek tanıtmaya çalışacağız. Ankara’da en çok ayakta kalmış bağ evleri Etlik ve Keçiören’de olduğundan turumuza buradan başlıyoruz.  Eskiden Ankara çevresinde 32 bağ ve bahçe semti bulunmaktaydı. Çoraklık, Kızlarpınarı, Mecidiye, Hacıkadın Deresi, Karabağ, Solfasıl, Çin Çin Bağları, Karaca Kaya, Samanlık, Abidinpaşa, Kınalı Köşk, Frenközü, Seyran Bağları, Dikmen, Çankaya, Yukarı Öveç, Aşağı Öveç, Keklik, Çatlaklı, Söğütözü, Pamuklar Çiftliği, Etlik Bağları, İğdelidere ve Ayvalı olarak bir kısmının isimlerini sıralayabiliriz. Bu bağ semtleri çoğunlukla yüksek yerlerde veya dere vadilerinde olurdu. İçlerinde en çok bilinenleri kuzeyde Hacı Kadın deresi boyunca Keçiören. Hatip Çayı, Ankara çayı, Çubuk çayı boyunca Etlik. İğdelidere boyunca Ayvalı bağları. Dikmen deresi boyunca Dikmen, Çin Çin bağları. İncesu deresi boyunca Kavaklıdere, Çankaya, Küçük Esat, Seyran Bağları bulunurdu. Ankara’da her yıl Haziran ayı başında zenginlik derecesine göre kimileri tek kimileri çift atlı arabalarıyla kimileri ise eşeklerle mahalleden bağlara göç ederlerdi. Varlıklı ve çoğu Hıristiyan olan aileler Çankaya, Etlik, Keçiören bağlarına, daha yoksul olanlar ve Müslümanlar ise Samanlık Bağları, Balkiraz Bağları gibi doğu taraflarındaki bağlara göçerlerdi. Şimdiki Türközü’nün adı o zamanlar Frenközü idi. Çoraklık bağları müslümanların, Keçiören bağları Katolikler ve Ermenilerin bağlarıydı. Yahudi mahallesindeki Musevilerin ise bağları olmadığı gibi bağa göçme adetleri de yoktu. Şimdiki Akay Caddesi civarına Lakavuz deniyordu.

Ankara ve civarının çok değişik üzüm çeşidi vardı. Papaskarası, Dikmen, Boğazkere üzümleri ile Sarı ve yeşil renkli Hasandede ve Songurlu ile siyah renkli Kalecik karası üzümleri şaraplık olarak şaraphanelere giderdi. Müslümanların pekmezlik ve sofralık olarak tercih ettikleri üzüm çeşitleri ise Çavuş, Erolan, Devegözü, Gülüzümü, Karagevrek, Hevenk, Kadın parmağı, Razaki idi. Bağlardan dönüş zamanı olan Eylül ayı ise aynı zamanda pekmez kaynatma ayıydı. Bağlarda ayrıca meyve veren ağaçlarda bulunurdu.

GEZİ ÜCRETİ:

Yürüyüş, Köy, Şehir Turu Rezervasyon : 0541 823 88 52, Ofis : 0850 346 46 68

ÜCRETE DÂHİL HİZMETLERİMİZ:

*Ulaşım hizmetleri

*Rehberlik hizmeti

*Gömütur Refakati

ÜCRETE DÂHİL OLMAYAN HİZMETLERİMİZ:

* Öğle yemeği

* Tesislerde ve restorandaki tüm içecekler

* Kişisel harcamalar

***ÖNEMLİ:

*Sağlık sorunu olanların ve düzenli ilaç kullananların durumdan rehberi bilgilendirmeleri gereklidir.

*Turumuza yürümekle ilgili sıkıntısı olmayan, bilimi, tarihi, doğayı, sanatı seven ve kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes katılabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir:

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir